Légúti fertőzések

Légúti fertőzések

A légúti fertőzések az egyik leggyakoribb okai annak, hogy az emberek egészségügyi szakembereket keresnek fel. A gyors diagnózis biztosítja a megfelelő kezelést, a fertőzés minimális terjedését és csökkenti a felesleges antibiotikum-felírást.

A légúti fertőzések az egyik leggyakoribb okai annak, hogy az emberek egészségügyi szakembereket keresnek fel1. Mivel azonban az influenza, a COVID-19 és más légúti fertőzések tünetei és jelei némileg átfedik egymást, a fertőzés helyes diagnózisa kritikus. A gyors diagnózis biztosítja a megfelelő kezelést és a fertőzés minimális terjedését. A helyes diagnózis csökkenti a felesleges antibiotikum-felírást is.

C-reaktív protein (CRP)

A pontos és gyors CRP Point of Care (POC) vizsgálat segíti a fertőzés tüneteit mutató betegek klinikai kezelését. A CRP mérése növeli a diagnosztikai biztonságot, irányítja a megfelelő antibiotikum-felírást, és segít kizárni a súlyos bakteriális fertőzéseket2-4.

Olvass tovább:

A C-reaktív proteinről (CRP) 

CRP és alsó légúti fertőzések

Baktérium

A baktériumok mikroszkopikus egysejtű szervezetek, amelyek a testen belül vagy kívül élhetnek. A különböző baktériumok létfontosságú szerepet játszanak az emberi egészségben – a bőrünkön és a testünkben élnek, szerepet játszanak például az élelmiszerek emésztésében. A baktériumok azonban fertőző betegségeket is okozhatnak.5 A vírusfertőzésekkel ellentétben bizonyos bakteriális fertőzések antibiotikumokkal kezelhetők6.

A baktériumok Gram-negatív és Gram-pozitív baktériumokra oszthatók. A Gram-negatív baktériumoknak van egy extra külső membránja, ami megnehezíti az antibiotikumok áthatolását. A Gram-negatív baktériumok hajlamosabbak az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulására is.5 

A baktériumok számos légúti fertőzést okozhatnak, beleértve például a faringitiszt, a tüdőgyulladást és az akut hörghurutot. A gyors diagnosztikai vizsgálatok javítják a légúti fertőzések kezelését és irányítják a megfelelő antibiotikum-használatot. A szükségtelen antibiotikum-használat elkerülése fontos az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben6.

Streptococcus pyogenes

Az S. pyogenes, más néven Strep A vagy GAS, a faringitisz jelentős oka. A streptococcus faringitiszt gyakran nehéz megkülönböztetni a vírusfertőzéstől7, és a gyorstesztek gyors és költséghatékony módszert kínálnak a Strep A fertőzések pontos kimutatására.

Termék:

Vírusok

A vírusok nem sejtek, és a sejtekkel ellentétben a vírusok nem rendelkeznek saját metabolikus képességekkel8. A túléléshez és a szaporodáshoz a vírusoknak be kell jutniuk egy élő sejtbe (például egy emberi sejtbe), amelyet gazdasejtnek neveznek5.

A vírusok által okozott fertőzések nem kezelhetők antibiotikumokkal. Egyes vírusfertőzések esetében rendelkezésre állnak vírusellenes gyógyszerek, de az antibiotikumok nem működnek a vírusokon6,9. Az antibiotikumok szedése- amikor nincs rájuk szükség- nem nyújt segítséget. Éppen ellenkezőleg, az antibiotikumok szükségtelen használata káros mellékhatásokat okozhat, és hozzájárul az antibiotikum-rezisztencia növekedéséhez5,6

A vírusok számos légúti fertőzést okozhatnak, beleértve például az influenzát, a COVID-19-et és az RSV-fertőzést. A vírusfertőzés helyes diagnózisa csökkenti a felesleges antibiotikum-használatot.


Referenciák

  1. Finely CR, Chan DS, Garrison S, et al. What are the most common conditions in primary care? Canadian Family Physician 2018; 64, 832-840.
  2. Markanday A. Acute Phase Reactants in Infections: Evidence-Based Review and a Guide for Clinicians. Open Forum Infect Dis 2015; 2(3): ofv098.
  3. Little P et al. Effects of internet-based training on antibiotic prescribing rates for acute respiratory-tract infections: a multinational, cluster, randomised, factorial, controlled trial. Lancet 2013; 382(9899): 1175-1182.
  4. Emery P. Evidence-based review of biologic markers as indicators of disease progression and remission in rheumatoid arthritis. Rheumatol Int 2007; 27(9): 793-806.
  5. What’s the difference between bacteria and viruses? https://imb.uq.edu.au/article/2020/04/difference-between-bacteria-and-viruses Accessed: 8 December 2023
  6. Centres for Disease Control and Prevention (CDC). Antibiotic Do’s & Don’ts. https://www.cdc.gov/antibiotic-use/do-and-dont.html Accessed: 14 December 2023
  7. Bisno AL, Gerber MA, Gwaltney JM Jr, Kaplan EL, Schwartz RH. Practise Guidelines for the Diagnosis and Management of Group A Streptococcal Pharyngitis. CID 2002; 35(2); 113 - 125.
  8. Michael T. Madigan, John M. Martinko, Jack Parker. Brock Biology of Microorganisms (10th Edition). Pearson Education Inc, 2003.
  9. Centres for Disease Control and Prevention (CDC). Viruses or Bacteria; What’s got you sick? https://www.cdc.gov/antibiotic-use/pdfs/VirusOrBacteria-Original-P.pdf Accessed: 13 December 2023