Antimikrobiális rezisztencia és CRP

Antimikrobiális rezisztencia és CRP

A CRP point of care teszt segít a légúti fertőzések kezelésében és az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben.

Az antimikrobiális rezisztencia globális egészségügyi veszély

Az antibiotikumok a legfontosabb gyógyszerek a bakteriális fertőzések kezelésére. Az antibiotikumok túlzott- és helytelen használata ösztönözte az antibiotikum-rezisztens baktériumok kialakulását. Ugyanakkor számos gyógyszergyár kiesett az új antimikrobiális gyógyszerek fejlesztéséből. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az antimikrobiális rezisztenciát (AMR) a 10 jelenlegi globális egészségügyi fenyegetés egyikének nyilvánította1. Ha az AMR folyamatosan növekszik, a becslések szerint 2050-re évente 10 millió ember fog idő előtt meghalni AMR-rel kapcsolatos fertőzések következtében. Sok közönséges fertőzés, amelyet jelenleg antibiotikummal kezelnek, életveszélyessé válhat. A megnövekedett halálozás mellett az AMR óriási gazdasági terhet jelent mind az egészségügyi rendszernek, mind egyes embereknek. A betegek hosszabb ideig tartó kórházi kezelést igényelnek, az antimikrobiális rezisztens kórokozók kezeléséhez kapcsolódó gyógyszerek miatt súlyosabb nemkívánatos események léphetnek fel, és az emberek az elhúzódó betegségeik miatt bevételkieséstől is szenvednek2.

A helytelen antibiotikum használat AMR-t okoz

Az egészségügyben használt összes antibiotikum hozzávetőleg 80-90%-át az alapellátásban írják fel3, ahol a légúti fertőzések a leggyakoribb okai az egészségügyi rendszer felkeresésének4,5. Az antibiotikumok többségét légúti fertőzések kezelésére használják, bár a légúti fertőzések hozzávetőleg 90%-át vírusok okozzák, vagy ezek önmaguktól elmúlnak5. A vírusos és önkorlátozó fertőzések antibiotikumokkal történő kezelései nem jelentenek klinikai előnyt a betegek számára, de elősegítik az antibiotikum rezisztenciát.

Az AMR kialakulását kiváltó fő tényező a helytelen antibiotikum-használat. Becslések szerint a felírt antibiotikumok 50%-át szükségtelenül vagy helytelenül írták fel6. Napjainkban is gyakori, hogy a bakteriális fertőzés diagnosztikus megerősítése nélkül írnak fel antibiotikumot, csupán a beteg tüneteit vizsgálva. A széles spektrumú antibiotikumokat gyakran első vonalbeli választásként használják, bár csak szükség esetén szabad használni őket. A C-reaktív protein (CRP) gyors vizsgálata sikeres útmutató az antibiotikumok felírásához és javíthatja a légúti fertőzések kezelését.

A diagnosztikai bizonytalanság és az antibiotikumokkal kapcsolatos tévhitek kulcsfontosságú tényezők, amelyek előidézik az antibiotikumok túlzott használatát

Számos tényező, például a betegségekkel kapcsolatos kulturális elképzelések, a társadalmi-gazdasági tényezők és az antibiotikumokkal kapcsolatos tévhitek is befolyásolják az antibiotikumok felírásának politikáját a különböző országokban. Az antibiotikumok túlzott felírásának fő oka azonban a gyakorló orvosok diagnosztikai bizonytalansága7. Gyakran nehéz megkülönböztetni a vírusos és bakteriális fertőzéseket, valamint az öngyógyító fertőzéseket a kezelést igénylőtől. A kockázatok minimalizálása érdekében a páciensnek minden esetben antibiotikumot adnak. Ha a diagnosztikai bizonytalanság és a páciens antibiotikum-igénye párosul az antibiotikumokkal kapcsolatos általános tévhitekkel, például, hogy az antibiotikumok képesek gyógyítani a vírusfertőzéseket, az antibiotikumok felírása könnyen irracionálissá válik8.

A gyors kvantitatív CRP point of care teszt csökkenti a szükségtelen antibiotikum-felírást az alapellátásban

Az egészségügyben az antibiotikumok megfelelő használata kulcsfontosságú az AMR elleni küzdelemben. A megfelelő használat nemcsak a felírási szám csökkenését jelenti, hanem az antibiotikumok biztosítását azon betegeknek, akiknek előnye származik a kezelésből. A gyors és pontos diagnosztika fontos szerepet játszik az antibiotikum-túlhasználat csökkentésében2,9.
A C-reaktív protein (CRP) point of care (POC) tesztnek a felírás előtt számos előnye van, amelyek segítenek az AMR kezelésében:

 • A tesztek pontosak, megfizethetőek és kis mennyiségű mintával is könnyen használhatók
 • A beteglátogatás során azonnal elérhetőek a gyors eredmények, csökkentik a diagnosztikai bizonytalanságot és segítik a kezelési döntést, hogy szükség van-e antibiotikumra vagy sem
 • Jelentősen csökkenti a felesleges antibiotikum-fogyasztást légúti fertőzések esetén a beteg egészségének veszélyeztetése nélkül10-12
 • A CRP-eredmények eszközként használhatók fel a pácienssel történő kommunikáció során, hogy miért nincs szükség antibiotikumokra. A hatékony kommunikáció a betegek elégedettségét is növeli13


Referenciák

 1. World Health Organization (WHO). Antimicrobial resistance. Available at https://www.who.int/news-room/...
 2. O’Neill J. Review on Antimicrobial Resistance. Antimicrobial Resistance: Tackling a Crisis for the Health and Wealth of Nations, 2016.
 3. Hay AD. Antibiotic prescribing in primary care. BMJ 2019; 364:l780.
 4. Petersen I et al. Antibacterial prescribing in primary care. J Antimicrob Chemother 2007; 60 Suppl 1: i43-47.
 5. Bjerrum L et al. Health Alliance for Prudent Prescribing, Yield and Use of Antimicrobial Drugs in the Treatment of Respiratory Tract Infections (HAPPY AUDIT). BMC Fam Pract 2010; 11:29.
 6. CDC. Antibiotic Use in the United States, 2017: Progress and Opportunities.
 7. Harbarth S, Samore MH. Antimicrobial resistance determinants and future control. Emerg Infect Dis 2005; 11:794-801.
 8. European Commission. Special Eurobarometer 445: Antimicrobial Resistance. European Commission; Brussels, Belgium: 2016
 9. WHO. Antimicrobial resistance and primary health care. Technical series on primary health care, 2018. https://apps.who.int/iris/hand...
 10. Aabenhus R et al. Biomarkers as point-of-care tests to guide antibiotics in patients with acute respiratory infections in primary care. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014; 11:CD010130.
 11. Tonkin-Crane SKG et al. Clinician-targeted interventions to influence antibiotic prescribing behaviour for acute respiratory infections in primary care: an overview of systematic reviews (Review). Cochrane Database of Systematic Reviews 2017; 7(9):CD012252.
 12. O'Brien K et al. C-reactive protein point-of-care testing (CRP POCT) to guide antibiotic prescribing in primary care settings for acute respiratory tract infections (RTIs). Rapid assessment on other health technologies using the HTA Core Model for Rapid Relative Effectiveness Assessment. EUnetHTA Project ID: OTCA012, 2019.
 13. Strumann C et al. Communication training and the prescribing pattern of antibiotic prescription in primary health care. Plos One 2020; 15(5): e0233345.