A C-reaktív proteinről (CRP)

A C-reaktív proteinről (CRP)

A C-reaktív fehérje széles körben használt diagnosztikai marker, amely segíti az akut fertőzések és gyulladások értékelését, valamint az antibiotikum-kezeléssel kapcsolatos döntések meghozatalát.

Mi az a C-reaktív protein ( CRP ) ?

A C-reaktív fehérje (CRP) széles körben elterjedt és széles körben használt analit az egészségügyben. A CRP mérése segít a fertőzések, szöveti sérülések, gyulladásos rendellenességek és a kapcsolódó betegségek diagnózisában, értékelésében és nyomon követésében. A CRP egy akut fázisú plazmafehérje, amely az egészséges egyénekben alacsony koncentrációban van jelen. Az egészséges emberek CRP-szintjének mediánja általában < 0,8 mg/l, a CRP referenciaértéke pedig < 3 mg/l1. Azonban minden laboratóriumnak ajánlott a saját régiójában a saját populációjára vonatkozó referenciaértéket megállapítani.

A bakteriális fertőzések és a gyulladásos állapotok serkentik a CRP termelését a májban. A kezdeti ingerléstől számítva a CRP-szint 4-6 óra alatt válik kimutathatóvá, és 36-48 óra alatt éri el a csúcspontját2,3. A fertőzés vagy gyulladás lecsengése után viszont a CRP-szint gyorsan visszacsökken a normális szintre, felezési ideje 19 óra1,2.

A CRP segít a betegség súlyosságának és az antibiotikum-terápia hatékonyságának értékelésében

A CRP-termelés arányos a fertőzés és a gyulladás intenzitásával4. Ezért hasznos az enyhe és súlyos fertőzések megkülönböztetésében. Ha a CRP-szint <10 mg/l, a bakteriális fertőzés valószínűtlen5. Súlyos szisztémás bakteriális fertőzések esetén a CRP akár több száz mg/l-re is emelkedhet. A vírusos és az enyhe/önkorlátozó bakteriális fertőzések csak kisebb mértékű emelkedést okoznak, vagy egyáltalán nem okoznak emelkedést. Gyulladásos betegségekben a CRP-szintek szintén követik a gyulladás súlyosságát, és mérsékelten emelkedhetnek, általában 10-40 mg/l között.

A CRP-szint a kezelésre és a fertőzés megszűnésére adott válaszként gyorsan csökken. Ha a CRP-szint nem csökken az antibiotikumterápia megkezdését követő napokon belül, az bonyolult betegség jele lehet, vagy az antibiotikum-kezelés hatástalanságára utalhat6.

A CRP helyszíni vizsgálata segíti az akut fertőzések kezelését és irányítja az antibiotikumok felírását

A pontos, precíz és gyors CRP point of care (POC) vizsgálat segíti az akut fertőzésben szenvedő betegek klinikai kezelését és optimalizálja az antibiotikumok felírását. A kis mintamennyiség és a rövid elemzési időnek köszönhetően az azonnali eredmények jelentős előnyt jelentenek a laboratóriumi CRP-teszthez képest. A beteg klinikai vizsgálatával együtt alkalmazva a QuikRead go CRP-tesztek kiváló eszközök a következő helyzetekben:

 • enyhe és súlyos fertőzések megkülönböztetése4
 • a diagnosztikai biztonság növelése és a megfelelő antibiotikum felírásának irányítása akut fertőzések esetén7,8
 • a fertőzés lefolyásának, a gyulladásnak és a kezelésre adott válasznak az értékelése, nyomon követése és előrejelzése6-9
 • súlyos bakteriális fertőzés kizárása10,11

Referenciák

 1. Shine, B et al. Solid phase radioimmunoassays for C-reactive protein. Clin. Chim. Acta 1981; 117:13–23.
 2. Vigushin DM, Pepys MB, Hawkins PN. Metabolic and scintigraphic studies of radioiodinated human C-reactive protein in health and disease. J Clin Invest 1993; 91(4): 1351-1357.
 3. Pepys MB, Hirschfield GM. C-reactive protein: a critical update. J Clin Invest 2003; 111(12): 1805-1812.
 4. Markanday A. Acute Phase Reactants in Infections: Evidence-Based Review and a Guide for Clinicians. Open Forum Infect Dis 2015; 2(3): ofv098.
 5. National Institute for Health and Care Excellence (NICE). NICE guideline - Pneumonia in adults: diagnosis and management (CG191), 2014.
 6. Bruns AH et al. Usefulness of consecutive C-reactive protein measurements in follow-up of severe community-acquired pneumonia. Eur Respir J 2008; 32(3): 726-732.
 7. Little P et al. Effects of internet-based training on antibiotic prescribing rates for acute respiratory-tract infections: a multinational, cluster, randomised, factorial, controlled trial. Lancet 2013; 382(9899): 1175-1182.
 8. Tonkin-Crane SKG et al. Clinician-targeted interventions to influence antibiotic prescribing behaviour for acute respiratory infections in primary care: an overview of systematic reviews (Review). Cohcrane Database of Systematic Reviews 2017; 7(9): CD012252.
 9. Emery P. Evidence-based review of biologic markers as indicators of disease progression and remission in rheumatoid arthritis. Rheumatol Int 2007; 27(9): 793-806.
 10. Verhagen DW et al. Prognostic value of serial C-reactive protein measurements in left-sided native valve endocarditis. Arch Intern Med 2008; 168(3): 302-307.
 11. Chalmers JD, Singanayagam A, Hill AT. C-Reactive Protein Is an Independent Predictor of Severity in Community-acquired Pneumonia. Am J Med 2008; 121(3):219-225.