CRP és alsó légúti fertőzések

CRP és alsó légúti fertőzések

A CRP-teszt segíti az antibiotikumok adagolását és az alsó légúti fertőzések kezelését

A CRP segíti az alsó légúti fertőzések (LRTI-k) kezdeti diagnosztizálását, kezelését és monitorozását, beleértve a közösségben szerzett tüdőgyulladást, az akut bronchitist és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) súlyosbodását. Ha a CRP-t a kezdeti vizit alkalmával mérik és a betegek klinikai vizsgálatával együtt alkalmazzák, ez segíti a bakteriális és vírusos fertőzések megkülönböztetését, valamint annak eldöntését, hogy szükség van-e antibiotikumra vagy sem. Az antibiotikumok helyes és ésszerű alkalmazása kulcsfontosságú az antimikrobiális rezisztencia (AMR) kialakulásának lassításában. Ezért antibiotikumot csak azoknak a betegeknek szabad felírni, akiknek előnyös a kezelés.

Az európai klinikai irányelvek az ellátási pontokon a hagyományos vagy CRP tesztelést javasolják a klinikai értékeléssel együtt, hogy segítsék a diagnózist és az LRTI-k antibiotikum felírását az alapellátásban.1-3

Javasolt CRP határértékek az LRTI-k diagnosztizálására felnőtteknél1-3

CRP-érték és bakteriális fertőzés jelenléteJavaslat az antibiotikumokra

<20 mg/l

Bakteriális fertőzés nem valószínű
Az antibiotikumok használata nem javasolt
20-100 mg/l
Bakteriális fertőzés lehetséges
Fontolja meg az antibiotikum késleltetett felírásának megkezdését, ha a tünetek rosszabbodnak
>100 mg/l
Bakteriális fertőzés nagyon valószínű
Az antibiotikumok használata javasolt


Az LRTI-kre vonatkozó svéd iránymutatás hasonló CRP-korlátokat ajánl az antibiotikumok felírásának iránymutatására, és valószínűsíthető tüdőgyulladás diagnózist javasol, ha a fertőzés tünetei egy hétig tartanak, és a CRP > 50 mg/l4.

A CRP határértékei hasznos segítséget jelentenek az antibiotikumok felírásakor, de mindig a betegek klinikai összképével összefüggésben kell értelmezni. Különösen a magas kockázatú betegeknél lehet szükség antibiotikumokra annak ellenére, hogy a CRP szintje nem emelkedik jelentősen. A CRP-t a fertőzés kezdeti kezdete után 1-2 nappal kell mérni, hogy tükrözze a betegség valódi súlyosságát.

A CRP hasznos a betegség lefolyásának és a kezelésre adott válaszának nyomon követésében

A CRP sorozatos mérése alkalmas a fertőzés lefolyásának és az antibiotikum kezelés hatékonyságának értékelésére5. A CRP felezési ideje 19 óra, és a CRP szintje csökken az antibiotikum-kezelés hatására. Az ERS és az ESCMIC klinikai irányelve a kórházi tüdőgyulladásban szenvedő betegek CRP-tesztjét javasolja az 1. napon, valamint a 3. vagy 41. napon. Ha a CRP-szintek néhány napos antibiotikum-kezelés után nem csökkennek, az a kezelés sikertelenségére utalhat. A CRP-szintek, különösen a 4. napon, magas negatív prediktív értékkel rendelkeznek a tüdőgyulladás szövődményei tekintetében6.

Referenciák

  1. Woodhead M et al. Guidelines for the management of adult lower respiratory tract infections. Clin Microbiol Infec 2011; 17:E1-E9.
  2. National Institute for Health and Care Excellence (NICE). NICE guideline - Pneumonia in adults: diagnosis and management, 2014.
  3. NICE guideline – Cough (acute): antimicrobial prescribing, 2019.
  4. Andre M, Hedin K, Mölstad S. Nedre luftvägsinfektioner i primärvården. Rekommendationer för handläggning läkemedelsverkets expertgrupp. Lakartidningen 2009; 106: 1660-1663.
  5. Bruns AH, Oosterheert JJ, Hak E et al. Usefulness of consecutive C-reactive protein measurements in follow-up of severe community-acquired pneumonia. Eur Respir J 2008; 32(3): 726-732.
  6. Chalmers JD, Singanayagam A, Hill AT. C-Reactive Protein Is an Independent Predictor of Severity in Community-acquired Pneumonia. Am J Med 2008; 121(3):219-225.