CRP és alsó légúti fertőzések

CRP és alsó légúti fertőzések

A CRP pont of care vizsgálat segíti az alsó légúti fertőzések diagnosztizálását, nyomon követését és az antibiotikum-használat optimalizálását.

Az alsó légúti fertőzések antibiotikum-felírását és kezelését a point of care CRP-vizsgálat irányítja

A C-reaktív fehérje (CRP) POC-vizsgálata segíti az alsó légúti fertőzések (LRTI-k), köztük a közösségben szerzett tüdőgyulladás, az akut hörghurut és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) súlyosbodásának kezdeti diagnózisát, kezelését és nyomon követését. Ha a CRP-t a kezdeti vizit során mérik, és a betegek klinikai vizsgálatával együtt használják, az segít a döntéshozatalban, hogy szükség van-e antibiotikumra vagy sem. Az antibiotikumok helyes alkalmazása döntő fontosságú az antimikrobiális rezisztencia (AMR) kialakulásának lassításában. Ezért az antibiotikumokat csak azoknak a betegeknek szabad felírni, akiknek a kezelés előnyös. Az antibiotikumok felírása előtti CRP POC vizsgálat az antibiotikumok racionális használatát irányítja az egészségügyi ellátásban.

A Holland Általános Orvosok Kollégiumának és az Egyesült Királyságban a The National Institute for Care and Excellence (NICE) klinikai iránymutatásai a klinikai értékeléssel együtt a CRP POC-vizsgálatot ajánlják az alapellátásban az LRTI-k diagnózisának és antibiotikum-felírásának segítésére1-2. Mindkét irányelv hasonló határértékeket javasol az antibiotikum felírásához (lásd az alábbi táblázatot).

A CRP POC ajánlott határértékei az LRTI-k diagnosztizálásához felnőtteknél1-2

CRP-érték és bakteriális fertőzés jelenléteJavaslat az antibiotikumokra

<20 mg/l

Bakteriális fertőzés nem valószínű
Az antibiotikumok használata nem javasolt
20-100 mg/l
Bakteriális fertőzés lehetséges
Antibiotikumok felírása, ha nagy a kockázata a komplikált kórfolyamatnak1

Fontolja meg az antibiotikum késleltetett felírásának megkezdését, ha a tünetek rosszabbodnak2

>100 mg/l
Bakteriális fertőzés nagyon valószínű
Az antibiotikumok használata javasolt

Magas a tüdőgyulladás kockázata

Súlyos fertőzés

A CRP-határértékek hasznos segítséget nyújtanak az antibiotikumok felírásához, de mindig a betegek klinikai képének összefüggésében kell értelmezni őket. Különösen a nagy kockázatú betegeknél lehet szükség antibiotikumokra, annak ellenére, hogy a CRP-szintek nem emelkednek szignifikánsan. A CRP-mérés a fertőzés kezdeti megjelenése után 1-2 nappal a betegség valódi súlyosságát tükrözi.

A CRP hasznos a betegség lefolyásának és a kezelésre adott válasznak a nyomon követésére

A CRP sorozatos mérése alkalmas a fertőzés lefolyásának és az antibiotikum-kezelés hatékonyságának értékelésére3. A CRP felezési ideje 19 óra, és a CRP-szint az antibiotikum-kezelés hatására csökken. Az Európai Légzőszervi Társaság és az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségügyi Társaság klinikai iránymutatása a CRP vizsgálatát javasolja a kórházi tüdőgyulladásos betegeknél a felvételkor az 1. napon, valamint a 3. vagy 4. napon4. Az Egyesült Királyságban a NICE iránymutatása szintén javasolja a CRP vizsgálatát a közösségben szerzett tüdőgyulladásos betegeknél a kórházba való felvételkor, és a vizsgálat megismétlését 2-3 nap múlva2. Ha a CRP-szint néhány napos antibiotikum-kezelés után sem csökken, az a kezelés sikertelenségére utalhat. A CRP-szintek, különösen a 4. napon, magas negatív prediktív értékkel rendelkeznek a tüdőgyulladás szövődményeit illetően5.

Referenciák

  1. Verheij T et al. NHG-Standaard Acuut hoesten. [Dutch College of General Practitioners Guidelines on Acute Cough]. Huisarts Wet, 2011. https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/acuut-hoesten
  2. National Institute for Health and Care Excellence (NICE). NICE guideline - Pneumonia in adults: diagnosis and management, 2014.
  3. Bruns AH, Oosterheert JJ, Hak E et al. Usefulness of consecutive C-reactive protein measurements in follow-up of severe community-acquired pneumonia. Eur Respir J 2008; 32(3): 726-732.
  4. Woodhead M et al. Guidelines for the management of adult lower respiratory tract infections. Clin Microbiol Infec 2011; 17:E1-E9.
  5. Chalmers JD, Singanayagam A, Hill AT. C-Reactive Protein Is an Independent Predictor of Severity in Community-acquired Pneumonia. Am J Med 2008; 121(3):219-225.