Diagnosztika

Antigén tesztelés

Antigen tests for COVID infection are fast and suitable for point of care use as laboratory based tests as well as self-tests. Most of the currently authorized tests return results in approximately 15–30 minutes. The performance of the tests depends much on how they are used. Antigen tests are most effective when they are used as a diagnostic aid for persons who have recently become symptomatic and the virus load in the respiratory tract is high. Comprehensive evidence on usefulness in asymptomatic infected persons is not yet available.

További információ:

Antitest tesztelés

Mik az antitestek?

Amikor idegen mikrobák, például vírus vagy baktérium betörnek a testbe, védelmi reakció indul. A mikrobát antigénnek nevezzük. A védekezés során a fehérvérsejtek antitesteket termelnek, amelyek felismerik a betolakodót, és a teljes védelmi rendszert kiterjedten aktiválják, ami a vírus elpusztításához vezet. Ha ugyanaz a vírus megpróbál visszatérni az emberbe, akkor a vírus már a sejtek memóriájában lesz, és a védelmi reakció gyorsabban következik be. Ha elegendő mennyiségű antitest van a véráramban, immunitásnak nevezzük. Ebben az esetben a védelmi reakció gyorsan elindul, és a vírus nem képes újrafertőzni az embert.

Mit mond egy antitest-teszt?

Hetekig is eltarthat, amíg az antitestek kimutatható szintre felhalmozódnak a vérben. A koronavírusos betegségben megfigyelték, hogy az ellenanyagok már a tünetek megjelenése után néhány nappal kezdenek kialakulni. Úgy tűnik azonban, hogy jelentős egyéni variációk vannak. Ezenkívül csak akkor végezzen ellenanyag-tesztet, ha legalább 10 nap telt el a tünetek megjelenése óta. A koronavírusos betegség ellenére az ellenanyag-teszt negatív lehet, ha túl korán hajtják végre, amikor az ellenanyagok mennyisége még nem emelkedett kellõ mértékben. A koronavírusos betegség ellenére az ellenanyag-teszt negatív lehet, ha túl korán végzik el, amikor az ellenanyagok mennyisége még nem emelkedett kellõ mértékben. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, a vírusnak az orrnyálkahártyából történő kimutatása megbízhatatlanná válhat, ám az ellenanyagok bizonyítékot szolgáltathatnak a betegségre. A mikrobiális fertőzés után az antitestek valószínűleg hónapokig, esetleg évekig is megmaradnak, de ez az új koronavírus-betegség kapcsán még nem ismert.

Hogyan és mikor végezzen antitestteszt?

Az antitest teszt COVID-19 koronavírus elleni IgM vagy IgG antitesteket tartalmaz. Az antitest alapú gyorsteszt ujjbegyből vett vérmintával működik, és a tesztelés körülbelül 15 perc alatt befejeződik. A laboratóriumi megerősítő ellenanyag-teszt vénás vért használ, és több órától napokig tarthat a vizsgálat. Az antitest-teszt az ajánlott orvosi értékelés része, amely támogatja a tartós és feltételezhetően koronavírusos légúti fertőzésben szenvedő betegek diagnosztizálását azokban az esetekben, ahol legalább 10 nap telt el a tünetek megjelenése óta. A légzőszervi tünetekkel járó pozitív ellenanyag-teszt eredményét mindig nazofaringeális mintával kell megerősíteni, hogy kizárjuk a koronavírus fertőzést a fertőző stádiumban. Az ujjbegyből vett vérmintából kimutatott pozitív antitest eredmény tünetmentes betegek esetén vénás vérből vett laboratóriumi vizsgálattal igazolhatók.

Molekuláris tesztelés

Molekuláris koronavírus teszt

A molekuláris koronavírus teszt kimutatja a vírus nukleinsavat, azaz olyan vírusspecifikus géneket azonosít, amelyek jelzik, hogy a vírus jelen van a mintában. A molekuláris tesztet leggyakrabban az orrnyákahártyáról vett mintából végzik el rugalmas nazofaringeális-tampon segítségével. A vírus a nyálkahártyákban van jelen, különösen a betegség korai szakaszában. A pozitív molekuláris teszt eredménye a fertőzés nagyon biztos mutatója. A negatív eredmény azonban nem zárja ki teljesen a koronavírusos betegséget, mivel a vírus nyálkahártyába történő kiválasztódása az egyének között eltérő, és a mintavétel és / vagy laboratóriumi elemzés sikere szintén befolyásolja az eredményt. Az ellenanyagok tesztelése további információkat szolgáltathat ilyen esetekben.

Referenciák:

Orvosbiológiai laboratóriumi vizsgálatok

C-reaktív protein (CRP) - gyulladásos marker

Az enyhe vírusos légúti fertőzésekkel ellentétben, ahol a CRP általában nem emelkedik, a COVID-19-ben úgy tűnik, hogy az emelkedés kb. 30-50 mg / l.1-3 A CRP jól korrelál a COVID-19-es betegek tüneteinek súlyosságával, ezért más klinikai eredményekkel együtt jó markerként szolgál a beteg állapotának felmérésében.4-5

További információkért arról, hogy a többi orvosbiológiai laboratóriumi vizsgálat hogyan támogatja a COVID-19 diagnosztikáját és kezelését, kérjük látogasson el az alábbi weboldalra: www.ifcc.org.

Referenciák:

  1. Chen et al. 2020. Lancet 2020; 395:P507-513.
  2. Mo et al. 2020. doi: 10.1093/cid/ciaa270.
  3. Gao et al. 2020 doi: 10.1002/jmv.25770.
  4. Wang et al. doi: 10.1093/cid/ciaa272.
  5. Deng et al. 2020. doi: 10.1097/CM9.0000000000000824