Diagnosztika


COVID-19 laboratóriumi vizsgálat

Koronavírus tesztet végezhetünk úgy, hogy megvizsgáljuk hogy van-e vírus az orrüreg nyálkahártyájában, vagy megmérjük, hogy a szervezet termel-e antitesteket a koronavírus ellen. A teszt kiválasztásakor különös tekintettel kell lenni az eredményének értelmezését illetően, a különféle módszerek előnyei és hátrányai miatt gondosan mérlegelni kell. Tüneteket mutató betegeknél az elsődleges a molekuláris koronavírus teszt nazofaringeális mintából. A negatív molekuláris COVID-19 teszt eredménye azonban nem zárja ki teljesen a koronavírus fertőzést. A vérmintából származó antitestek más diagnosztikával támogatnak, különösen akkor, ha a légzőszervi tünetek elhúzódnak. Ezenkívül a pozitív koronavírus antitest teszt megerősítő kiegészítő módszer, amely még növeli az eredmények megbízhatóságát. Azonban a koronavírus elleni immunitást vagy az immunitás időtartamát nem lehet közvetlenül antitest-teszt alapján megbecsülni.

Kattintson a megnyitáshoz
Kattintson a megnyitáshoz

A többi marker megtekintése itt.


Antitest tesztelés

Mik az antitestek?

Amikor idegen mikrobák, például vírus vagy baktérium betörnek a testbe, védelmi reakció indul. A mikrobát antigénnek nevezzük. A védekezés során a fehérvérsejtek antitesteket termelnek, amelyek felismerik a betolakodót, és a teljes védelmi rendszert kiterjedten aktiválják, ami a vírus elpusztításához vezet. Ha ugyanaz a vírus megpróbál visszatérni az emberbe, akkor a vírus már a sejtek memóriájában lesz, és a védelmi reakció gyorsabban következik be. Ha elegendő mennyiségű antitest van a véráramban, immunitásnak nevezzük. Ebben az esetben a védelmi reakció gyorsan elindul, és a vírus nem képes újrafertőzni az embert.

Mit mond egy antitest-teszt?

Hetekig is eltarthat, amíg az antitestek kimutatható szintre felhalmozódnak a vérben. A koronavírusos betegségben megfigyelték, hogy az ellenanyagok már a tünetek megjelenése után néhány nappal kezdenek kialakulni. Úgy tűnik azonban, hogy jelentős egyéni variációk vannak. Ezenkívül csak akkor végezzen ellenanyag-tesztet, ha legalább 10 nap telt el a tünetek megjelenése óta. A koronavírusos betegség ellenére az ellenanyag-teszt negatív lehet, ha túl korán hajtják végre, amikor az ellenanyagok mennyisége még nem emelkedett kellõ mértékben. A koronavírusos betegség ellenére az ellenanyag-teszt negatív lehet, ha túl korán végzik el, amikor az ellenanyagok mennyisége még nem emelkedett kellõ mértékben. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, a vírusnak az orrnyálkahártyából történő kimutatása megbízhatatlanná válhat, ám az ellenanyagok bizonyítékot szolgáltathatnak a betegségre. A mikrobiális fertőzés után az antitestek valószínűleg hónapokig, esetleg évekig is megmaradnak, de ez az új koronavírus-betegség kapcsán még nem ismert.

Hogyan és mikor végezzen antitestteszt?

Az antitest teszt COVID-19 koronavírus elleni IgM vagy IgG antitesteket tartalmaz. Az antitest alapú gyorsteszt ujjbegyből vett vérmintával működik, és a tesztelés körülbelül 15 perc alatt befejeződik. A laboratóriumi megerősítő ellenanyag-teszt vénás vért használ, és több órától napokig tarthat a vizsgálat. Az antitest-teszt az ajánlott orvosi értékelés része, amely támogatja a tartós és feltételezhetően koronavírusos légúti fertőzésben szenvedő betegek diagnosztizálását azokban az esetekben, ahol legalább 10 nap telt el a tünetek megjelenése óta. A légzőszervi tünetekkel járó pozitív ellenanyag-teszt eredményét mindig nazofaringeális mintával kell megerősíteni, hogy kizárjuk a koronavírus fertőzést a fertőző stádiumban. Az ujjbegyből vett vérmintából kimutatott pozitív antitest eredmény tünetmentes betegek esetén vénás vérből vett laboratóriumi vizsgálattal igazolhatók.


Molekuláris tesztelés

Molekuláris koronavírus teszt

A molekuláris koronavírus teszt kimutatja a vírus nukleinsavat, azaz olyan vírusspecifikus géneket azonosít, amelyek jelzik, hogy a vírus jelen van a mintában. A molekuláris tesztet leggyakrabban az orrnyákahártyáról vett mintából végzik el rugalmas nazofaringeális-tampon segítségével. A vírus a nyálkahártyákban van jelen, különösen a betegség korai szakaszában. A pozitív molekuláris teszt eredménye a fertőzés nagyon biztos mutatója. A negatív eredmény azonban nem zárja ki teljesen a koronavírusos betegséget, mivel a vírus nyálkahártyába történő kiválasztódása az egyének között eltérő, és a mintavétel és / vagy laboratóriumi elemzés sikere szintén befolyásolja az eredményt. Az ellenanyagok tesztelése további információkat szolgáltathat ilyen esetekben.

Referenciák:


Orvosbiológiai laboratóriumi vizsgálatok

C-reaktív protein (CRP) - gyulladásos marker

Az enyhe vírusos légúti fertőzésekkel ellentétben, ahol a CRP általában nem emelkedik, a COVID-19-ben úgy tűnik, hogy az emelkedés kb. 30-50 mg / l.1-3 A CRP jól korrelál a COVID-19-es betegek tüneteinek súlyosságával, ezért más klinikai eredményekkel együtt jó markerként szolgál a beteg állapotának felmérésében.4-5

További információkért arról, hogy a többi orvosbiológiai laboratóriumi vizsgálat hogyan támogatja a COVID-19 diagnosztikáját és kezelését, kérjük látogasson el az alábbi weboldalra: www.ifcc.org.

Referenciák:
  1. Chen et al. 2020. Lancet 2020; 395:P507-513.
  2. Mo et al. 2020. doi: 10.1093/cid/ciaa270.
  3. Gao et al. 2020 doi: 10.1002/jmv.25770.
  4. Wang et al. doi: 10.1093/cid/ciaa272.
  5. Deng et al. 2020. doi: 10.1097/CM9.0000000000000824